Image 1

Wat is de prostaat?

De prostaatklier is ongeveer zo groot als een grote kastanje, met twee zijkwabben, rechts en links, en bedekt met een dun laagje cellen of kapsel, dat hem scheidt van het vet dat hem omringt. De klier bevindt zich achter de basis van de penis en het schaambeen, voor het rectum en/of onder de blaas.

Het doel van de klier is het uitscheiden van bestanddelen van sperma. Het is ook een kruispunt tussen de urinebuis die uit de blaas komt en de zaadleiders die uit de testikels komen en de zaadblaasjes draineren (kleine klieren die hoog achter de prostaat, tussen de blaas en het rectum liggen).

Image 2

De grootte van de prostaat varieert bij mannen in de loop der jaren. Een toename in omvang komt vaak voor als gevolg van goedaardige celgroei, wat goedaardige prostaathypertrofie (BPH) wordt genoemd. De urinebuis loopt door het midden van de prostaat, dus een vergrote prostaat kan problemen met urineren veroorzaken doordat de urinebuis vernauwd raakt, hiervoor kan medische behandeling vereist zijn. In gevallen waarbij de prostaat erg groot is, kan een kleine ingreep nodig zijn om de diameter van de urinebuis te vergroten, een zogenaamde transurethrale resectie of TURP. Deze toename in omvang impliceert niet dat er sprake is van kanker.

De zaadblaasjes zijn twee klieren waarin het zaadvocht wordt opgeslagen en ze bevinden zich net boven op de prostaatklier.

Wat is kanker?
Image 1

Alle biologische organismen, met inbegrip van planten en dieren, zijn opgebouwd uit piepkleine bestanddelen die cellen worden genoemd. Elke cel heeft een biologische code, DNA genaamd, en deze code is georganiseerd in een reeks genen die de informatie bevatten die nodig is om het organisme te laten functioneren en die ook een aantal kenmerken van het organisme bepalen, zoals lengte, gewicht, kleur van de ogen, huidskleur en het tijdstip waarop de cellen zich delen of ophouden zich te delen.

Elk organisme begint als een enkele cel, vermenigvuldigt zich door het laten ontstaan van nieuwe cellen, en stopt dan op een bepaald moment met delen of sterft op basis van de ingebouwde genetische code. Alle informatie in de genen wordt doorgegeven aan de afstammingscellen. Bepaalde genen kunnen mutaties of fouten in hun bouwstenen hebben, waardoor het werkprogramma van de cel wordt verstoord en de cel zich abnormaal gaat gedragen. Deze afwijkingen worden ofwel op natuurlijke wijze gecorrigeerd door de veiligheidsmechanismen van het lichaam (immuunsysteem), of zij kunnen ertoe leiden dat de cel spontaan afsterft.

Deze cellen met abnormale instructies overleven echter soms en blijven zich op ongecontroleerde wijze delen, waardoor tumoren ontstaan die goedaardig (niet-kankerachtig) of kwaadaardig (kankerachtig) kunnen zijn.

Kanker is een ziekte die ontstaat doordat het programma van een cel wordt ontregeld en verandert, waardoor de cel zich op ongecontroleerde wijze gaat vermenigvuldigen. Deze onbeheersbare cellen vormen geleidelijk een kwaadaardige of kankerachtige tumor. Soms dringen kankercellen de aangrenzende weefsels binnen en groeien ze in nieuwe delen van het lichaam. Zij kunnen zich via bloed- en lymfevaten verspreiden en op afstand andere tumoren vormen, die dan metastasen worden genoemd.

Wat is prostaatkanker?
Image 2

Wanneer cellen in de prostaatklier zich abnormaal ontwikkelen en een tumor vormen, wordt dit prostaatkanker genoemd. Prostaatkanker ontwikkelt zich in de meeste gevallen langzaam, zodat de diagnose tegenwoordig meestal wordt gesteld wanneer de kanker alleen in de prostaatklier aanwezig is, wat bekend staat als vroege, gelokaliseerde of orgaanbeperkte prostaatkanker. Meestal zijn er in een vroeg stadium geen tekenen van prostaatkanker, en als u urinewegklachten hebt, kan dat te wijten zijn aan goedaardige oorzaken. Een PSA-test (bloedonderzoek) of een afwijkend rectaal onderzoek kan de enige manier zijn waarop uw arts het kan vermoeden. In agressievere gevallen kan het snel groeien en zich verspreiden naar andere delen van het lichaam, vooral de botten.

Image 3

Lokaal gevorderde prostaatkanker ontstaat wanneer de kanker door het kapsel (de bedekking) van de prostaatklier is gebarsten of zich buiten de klier naar omliggende weefsels heeft verspreid. Weefsels zoals uw zaadblaasjes, regionale lymfeklieren (beperkt tot de lymfeklieren in het bekken), de blaashals en de endeldarm zijn allemaal plaatsen waar kanker zich kan uitzaaien (rectum).

Prostaatkanker die is uitgezaaid naar andere delen van het lichaam, weg van de prostaatklier en het regionale lymfestelsel, wordt gemetastaseerde (uitgezaaide) prostaatkanker genoemd.

Hoewel prostaatkanker de op één na belangrijkste doodsoorzaak bij mannen is, is bij een vroegtijdige ontdekking, het percentage op overleving na 5 jaar zeer groot. Als gevolg daarvan is veel onderzoek gedaan naar nieuwe en meer innovatieve manieren om deze ziekte te diagnosticeren en te behandelen.

Tegenwoordig wordt prostaatkanker meestal in een vroeg stadium gediagnosticeerd en groeit het langzaam, zodat een curatieve behandeling kan worden gegeven en er meestal geen levensgevaar is, in tegenstelling tot andere soorten kanker.

Wat is het lymfesysteem?
Image 4

Het lymfesysteem verdedigt ons tegen ziekte en infectie.

Het voert extracellulaire vloeistoffen af die afvalstoffen van cellen bevatten en die door de witte cellen worden gebruikt om voortdurend naar ziekte of afwijkingen te zoeken.

Lymfevaten bevinden zich in bijna elk orgaan (behalve het centrale zenuwstelsel). Lymfevaten zijn te vinden in spieren, in longen... en in de prostaat. Deze lymfevaten staan in verbinding met lymfeklieren.

Lymfeklierclusters bevinden zich op verschillende plaatsen in het lichaam. De keel, de oksel, de lies en de buik zijn de meest voorkomende plaatsen voor lymfeklieren. Deze clusters van klieren zijn bekend en gezwollen in het gebied bij een infectie (bijvoorbeeld bij keelontsteking, met gezwollen lymfeklieren in de hals)

Dat is de reden waarom, wanneer een kankercel de primaire tumor 'verlaat', hij door de stroom van de extracellulaire vloeistof wordt getransporteerd, vervolgens in de lymfevaten die de tumor draineren terechtkomt en zich dan gewoonlijk verspreidt naar de eerste plaats waar de stroom hem heen leidt: naar de lymfeklieren. De lymfeklieren zwellen hierdoor op.

Wat verhoogt mijn risico op prostaatkanker?

De exacte oorzaak van prostaatkanker is onduidelijk. Bepaalde factoren, de zogenaamde risicofactoren, kunnen echter van invloed zijn op uw kansen om een tumor te ontwikkelen. Het hebben van een risicofactor is geen garantie dat u kanker zult krijgen. Kanker kan ook mensen treffen die geen vastgestelde risicofactoren hebben. Prostaatkanker kan worden veroorzaakt door een aantal factoren, waaronder:

FACTOREN BIJ KANKER

  • factor1

    Aanvullende risicofactoren

    Sommige beperkte bijkomende risicofactoren zoals dieet, hormoonspiegels, en zwaarlijvigheid...

  • factor2

    Ras

    Afro-Caribische mannen hebben een hoger risico op prostaatkanker dan blanke mannen. Het is belangrijk te onthouden dat prostaatkanker niet besmettelijk is en aan niemand kan worden doorgegeven.

  • factor3

    Leeftijd

    Het risico op prostaatkanker neemt toe naarmate mensen ouder worden. Mannen ouder dan 50 hebben meer kans op de ziekte, terwijl mannen jonger dan 50 minder kans hebben op de ziekte. Prostaatkanker wordt gediagnosticeerd bij ongeveer twee op de drie mannen boven de 65 jaar.

  • factor4

    Genetische aandoeningen

    Als u een broer of vader hebt die de aandoening heeft, is de kans groter. Als een familielid op jongere leeftijd prostaatkanker kreeg of als u meer dan één familielid met de ziekte heeft, is de kans nog groter.

Hieronder volgen de tekenen en symptomen van een vergrote prostaat:

  • Symptom 1

    Urineren

    vaak

  • Symptom 2

    Erectiele

    disfunctie

  • Symptom 3

    Pijn

    of stijf gevoel in de onderrug en heupen

  • Symptom 4

    Bloed

    in urine of sperma

  • Symptom 5

    Brandend

    gevoel bij het urineren

  • Symptom 6

    Pijnlijke

    ejaculatie

  • Symptom 7

    Moeite

    met urineren

  • Symptom 8

    Waarschuwing

    Raadpleeg zo snel mogelijk een arts als u een van de volgende symptomen ervaart

Diagnose prostaatkanker

Meer informatie over het diagnoseproces

Verward?

Raadpleeg onze woordenlijst voor begrippen die u niet helemaal begrijpt.

Woordenlijst Prostaatkanker