Vanliga orsaker till smärta orsakad av godartade bröstknölar

Om man märker av en knöl i bröstet kan det ge upphov till ett antal känslor: överraskning, oro, rädsla … Alla dessa känslor är helt normala och logiska, men det är viktigt att förstå att dessa knölar är vanliga och i de flesta fall inte cancer. Faktum är att det har visat sig att mellan 80 och 90 procent av alla knölar i bröstet är godartade, dvs. inte cancer1.

Det finns många olika orsaker till att man upptäcker en knöl i bröstet och även om en del knölar orsakar smärta, även om de inte alltid gör det, rekommenderas det att vara uppmärksam på förändringar som man hittar i bröstet under vardagsaktiviteter, som när man duschar eller klär på sig.

Även om det mest sannolika är att knölen inte är cancer, betyder det inte att den ska ignoreras. Så snart som man upptäcker en knöl eller känner smärta i bröstet ska läkare uppsökas. Allt som rekommenderas här ska ses som vägledning och man ska alltid uppsöka vårdpersonal så snart som möjligt.

Vad är orsaken till bröstknölar som gör ont?

Om du märker att du har en knöl i bröstet kan det finnas flera olika orsaker med olika medicinska termer som abscesser, cystor och fibroadenom.

Eftersom knölen eller knölarna som du känner av i bröstet kan ha flera olika orsaker, förändras egenskaperna och symtomen som man märker av i enlighet med typen av knöl.3

Bröstabscess

Abscesser bildas när det ansamlas var inuti bröstet. De kan orsakas av bakteriell infektion, antingen på grund av att bakterier tagit sig in i bröstvävnaden eller för att bröstkanalerna har täppts till.

Detta problem kan drabba kvinnor i alla åldrar, men ses oftare hos gravida eller ammande kvinnor som infekteras när de ammar eller genom sprickor i bröstvårtan. Först och främst produceras en mastit som är en infektion utan varansamling. Om mastit inte behandlas med antibiotika är det möjligt att var samlas och en abscess bildas.

Bröstabscesser är svullna och rodnade knölar som kan kännas varma vid beröring. Utöver att bilda en knöl kan en abscess inflammera det omgivande området och orsaka feber. Den ansamlade vätskan kan röra på sig vid beröring, men det är inte alltid fallet.

Om du har en abscess så är den goda nyheten att behandlingen är enkel. Abscesser kan dräneras. Beroende på egenskaper, storlek och utvecklingstid, kan abscesser dräneras med en nål eller med ett litet snitt i huden med lokalbedövning, även om det ibland kan vara nödvändigt med allmänbedövning om specialisten anser att det kan göra ont. Bröstabscesser är ett vanligt problem, och även om de är besvärande, kan de behandlas snabbt och enkelt och återhämtningstiden är vanligtvis kort.

Bröstcysta

Cystor är vätskeansamlingar i bröstet som bildar ”påsar” och är en av de vanligaste orsakerna till bröstknölar. Till skillnad från abscesser är vätskan i cystor vanligtvis inte infekterad. Storleken kan variera från några millimeter till flera centimeter för de största. Eftersom de är fyllda med vätska känns cystorna relativt släta vid beröring och de kan förflyttas under huden med hjälp av tryck. Enligt en del kvinnor liknar de vindruvor: släta och runda med väl definierade kanter.

Om du har en cysta kan du känna att det gör ont i den del av bröstet där den finns, och bröststorleken kan öka innan menstruationen och minska igen därefter. Det råder ingen klarhet i orsakerna till bröstcystor, men det är möjligt att hormoner har något att göra med deras utveckling. Det är mer sannolikt att få cystor i åldern 30 till 60 år och de är vanligare förekommnde hos kvinnor som får hormonersättningsbehandling(HRT).1

Det är möjligt att flera cystor bildas på en gång och påverkar båda brösten. Även om din läkare misstänker att ditt problem är en cysta, är det möjligt att han eller hon remitterar dig till en specialist för en mer omfattande undersökning. Specialisten kommer undersöka dig och rekommendera ett bildprov och möjligen även ett vätskeprov om symtomen är betydande.

Det finns ingen specifik behandling för cystor. Om de är mycket besvärande eller stora kan en specialist besluta att dränera dem. De kan dyka upp igen efter en tid men det har bevisats att det inte finns någon koppling mellan cystor och risken att utveckla bröstcancer.4

Fibroadenom

Fibroadenom är knölar som bildas från mjölkkörteln och som växer oregelbundet och bildar en knöl som kan kännas av under huden. Ett enkelt fibroadenom har en storlek på mellan 1 och 3 centimeter. De kan vara släta och elastiska. Man skiljer på abscesser och cystor genom att de kan vara asymtomatiska (även om de kan bli känsliga innan menstruationen eller om de befinner sig i områden som gnider mot bh:n). Inte heller har man helt klart för sig vilka som är orsakerna, men de flesta läkare tror att det är en följd av överkänslighet mot ett hormon kallat östrogen som äggstockarna utsöndrar.

De kan öka i storlek och när de är större än 5 centimeter kallas de för gigantiska fibroadenom. Om du får diagnosen komplicerat fibroadenom innebär det att cellerna som finns inuti knölen skiljer sig något åt. Ett komplicerat fibroadenom är fortfarande godartat och har endast kopplats till cancerrisk när det relateras till andra kliniska egenskaper.5

Fibroadenom är de vanligaste godartade tumörerna bland kvinnor och mer sannolika hos unga som inte hunnit fylla 35, även om de kan förekomma i alla åldrar.

Vanligtvis utförs diagnosen av en specialist baserat på en ”trippelutvärdering”: undersökning av bröstet, radiologisk bildtagning och biopsi med grov eller fin nål, genom vilken man tar ett vävnadsprov från knölen som analyseras.

Dessa prover kan vara jobbiga att genomgå, men de är nödvändiga för att försäkra sig om att diagnosen är korrekt.

Om du har en abscess så är den goda nyheten att det inte kräver någon behandling. De flesta av dessa knölar blir inte större och en del blir mindre och försvinner med tiden. I vårt hjälpcenter hittar du mer information om godartade bröstknölar och tillgängliga behandlingar.

REFERENSER

  1. Breast lumps (2014) NHS Choices. http://www.nhs.uk/conditions/Breast-lump/Pages/Introduction.aspx
  2. Your breast clinic appointment (2016) Breast Cancer Care. https://www.breastcancercare.org.uk/sites/default/files/publications/pdf/bcc70_your_breast_clinic_appointment_2016_web.pdf
  3. Breast cancer: recognition and referral. (2015) National Institute of Clinical Excellence. https://www.nice.org.uk/guidance/ng12/ifp/chapter/About-this-information
  4. Bundred, N.J. et al. Is there an increased risk of breast cancer in women who have had a breast cyst aspirated? (1991) British Journal of Cancer. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1977475/
  5. Nassar, A. et al. Complex fibroadenoma and breast cancer risk: a Mayo Clinic Benign Breast Disease Cohort Study (2015). Breast Cancer Research and Treatment. doi: 10.1007/s10549-015-3535-8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26264469