Vad händer efter en bröstbiopsi? – resultat och omvårdnad efter ingreppet

Vad händer efter en bröstbiopsi? – resultat och omvårdnad efter ingreppet

Om du har märkt av en knöl i bröstet eller om läkaren berättar att det har upptäckts en förändring vid en mammografi eller ultraljud under en rutinundersökning, då är det möjligt att du behöver göra en bröstbiopsi. Det är mycket sannolikt att du först måste göra flera undersökningar, till exempel en andra mammografi eller ultraljud för att få reda på mer om lesionen. Om det uppstår misstanke genom proven att lesionen eller knölen som du har kan vara cancer, eller om proven inte ger en tillräckligt tydlig bild för att säkerställa en tillförlitlig diagnos, då blir det nödvändigt med en biopsi. Detta kan vara tungt att höra, men vi hoppas att denna information hjälper dig på det sättet att du vet vad som väntar vid en bröstbiopsi.

Vad är bröstbiopsi?

En biopsi används för att ta ett vävnadsprov av lesionen eller knölen i bröstet i syfte att fastställa om det handlar om malign cancer eller en godartad tumör. I de flesta fallen (fyra av fem kvinnor), bekräftas ingen cancer[1]. Det finns olika typer av biopsier, men den som din läkare rekommenderar beror på vilka egenskaper som framkommer i bildproven av lesionen eller knölen. I allmänhet kan bröstbiopsierna ske på två sätt: genom punktion eller genom kirurgiskt ingrepp.

När biopsin sker genom punktion kan olika typer av nålar användas: fina, grövre och vakuumassisterade. Vid punktion med finnål töms vätska eller bröstceller ut (i detta fall är det egentligen inte en ”biopsi”, utan en punktion med en finnål eller cytologisk punktion). Med en biopsi med grovnål erhålls vävnadsprover från lesionen och när vakuumassisterade biopsianordningar används erhålls också vävnadsprover, men i större mängder och med bättre kvalitet än med en grov nål. Med denna teknik kan lesionen eller knölen avlägsnas helt och hållet, och i vissa fall kan läkaren finna det nödvändigt att lämna kvar en liten markör inuti bröstet där lesionen befunnit sig, för att kunna hitta tillbaka till samma ställe vid ett senare tillfälle om så behövs.

Biopsier som sker genom operation är kirurgiska biopsier som vanligtvis kräver inläggning på sjukhus och alltid sker i en operationssal då det handlar om kirurgiska ingrepp. Om läkaren som ska utföra någon av de beskrivna biopsierna anser det nödvändigt, används någon form av bildteknik för att hitta lesionen i bröstet (ultraljud, MR och utrustning kallad ”stereotaxi” för att hitta lesionen med mammografi). Detta ger vägledning vid provtagningen. Det är möjligt att denna typ av bildtekniker inte behövs om knölen sitter nära huden och är lätt att vidröra.

Vilken exakthet har diagnoser med biopsi?

Beroende på typ av lesion har öppen kirurgi, biopsi med grovnål och vakuumassisterad biopsi en liknande diagnosexakthet vid själva bekräftandet av cancer. Minst 98 % av all cancer identifieras korrekt med kirurgisk biopsi och beroende på vilken metod som används upptäcks mellan 97 % och 99 % med vakuumassisterad- samt grovnålsbiopsi.1

Vilka komplikationer kan nålbiopsi medföra?

De vanligaste komplikationerna som medföljer en nålbiopsi är hematom, att såret blöder och lätt smärta. Det är ovanligt med allvarliga komplikationer, färre än 2 procent av kvinnor som genomgår vakuumassisterad- eller grovnåsbiopsi drabbas av allvarlig hematom, blödning eller infektion som kräver någon form av vidare behandling.1 De allra flesta kvinnorna upplever ingen väsentlig smärta efter en nålbiopsi, och behöver vanligtvis inte smärtstillande medel.1 Om smärtstillande medel behövs efter biopsin ska man undvika läkemedel som kan inverka på blodkoaguleringen, som till exempel aspirin eller acetylsalicylsyra, eftersom de kan förvärra ett hematom.

Vad händer efter en biopsi?

Efter en vakuumassisterad- eller grovnålsbiopsi läggs ett förband på med rekommendationen att applicera tryck på det i cirka 60 minuter för att minska risken för blödning och hematom.2 Förbandet ska förbli på i minst 24 timmar. För att påskynda läkningen ska man använd en bh som sitter åt under två dagar och två nätter efter ingreppet. Oroa dig inte för att detta ska inverka på dina vardagsaktiviteter, men undvik hård träning under de efterföljande två dagarna eller den tid som specialisten som utfört biopsin rekommenderar. Det är normalt att det uppkommer hematom efter biopsin, och det kommer sedan minska efter några dagar för att sedan försvinna som vilket hematom eller blåmärke som helst. Oavsett är det viktigt att följa rekommendationerna från vårdgivarteamet som utfört biopsin.

Det är fullt normalt om du är oroad över detta ingrepp. Många kvinnor erkänner att vilken biopsi som helst medför viss mental och fysisk stress.2 Men studier visar också att många föredrar vakuumassisterad biopsi istället för kirurgisk biopsi2, och 97 procent av de som genomgått en vacuumassisterad biopsi blir tillfredsställda med det slutliga estetiska resultatet när hematomet och det lilla ärret i huden har läkt.2

När får jag resultatet?

Efter en utförd biopsi skickas provet till en patologisk laboratorieenhet där en specialist analyserar dem med mikroskop för att ställa en fullständig diagnos och bekräfta om lesionen är malign eller benign. Därefter utformas en rapport till läkaren som utförde biopsin. Det är viktigt att ha tålamod efter biopsin eftersom det kan ta flera dagar innan man får resultaten (vanligtvis en eller två veckor). När du har erhållit resultaten kommer din läkare att be dig komma in på mottagningen för information om nästa steg. Om du känner att du behöver stöd den dagen kan du ta med dig en närstående person – en nära vän kan göra stor skillnad när du får resultaten.

Resultaten från biopsin utgör en del av tre i den utredning av bröstknölen eller förändringen som upptäckts i mammografin. Utöver biopsin gör din läkare en klinisk bedömning och bilder från ultraljudet, mammografin och en del andra bildprover används för att bekräfta diagnosen. Det kan hända att resultaten från de olika delarna av bedömningen inte sammanfaller, och i detta fall kommer fler prover att tas för att säkerställa en definitiv diagnos.

Beroende på resultatet kan det krävas en uppföljning efter biopsin under en tid som vanligtvis inte är längre än två år, men detta beror på din läkares rekommendationer. I andra fall krävs det fler biopsier eller till och med en kirurgisk biopsi om resultatet från biopsin med punktion inte är tillräckligt eller om man misstänker att det kan finnas en cancer även om resultatet från punktionen är godartat. Om resultatet är en malign cancer, kommer din läkare att föreslå den lämpligaste behandlingen för dig och be om fler prover för att studera sjukdomsförloppet och erbjuda det stöd du behöver under diagnos- och behandlingsprocessen.

Det är möjligt att du är bekymrad även om resultatet visar att lesionen inte är en cancer. Det är viktigt att du pratar med läkarna om detta eftersom de kan erbjuda dig stöd, lugna dig och rekommendera de steg att följa som är mest lämpliga för din ålder, kliniska bakgrund och familjesituation. På vår webbplats hittar du mer information om bröstlesioner och olika typer av bröstbiopsier.

REFERENSER

  1. Agency for Healthcare Research and Quality (AHRQ) May 2016 Having a Breast Biopsy. A Review of the Research for Women and Their Families accessed 25/02/2017 @ https://effectivehealthcare.ahrq.giv/ehc/producrs/543/2234/breast-biopsy-update-160524.pdf
  2. Eller A., Janka R., and Lux M., et al. 2014 Stereotactic Vacuum-assisted breast biopsy (VABB) – A patients’ survey. Anticancer Research 34,7, pp. 3831-3837.